Dragi prieteni ai muzicii,

Festivalul SoNoRo celebrează 15 ani de existență, un moment important pe care orice organizator de festivaluri visează încă de la început să îl trăiască. Și pentru că e un ceas aniversar, micuța pasăre SoNoRo își propune să zboare în acest an în tandem cu Pasărea Măiastră, un simbol din vechile basme românești, reinterpretat de sculptorul Constantin Brâncuși,  și să tindă spre înălțimile muzicii de cameră, cu grație și frumusețe.

Fiind un an complicat, atipic, cu multe incertitudini, am ales să organizăm Festivalul SoNoRo XV „Pasărea Măiastră” în două părți: va începe la Brașov, în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie și va include un concert extraordinar la Castelul Cantacuzino din Bușteni, pe 1 noiembrie, continuând la Sibiu pe 3 și 4 noiembrie. Aceste reprezentații vor fi transmise online, astfel încât muzica SoNoRo să poată ajunge la orice persoană care dorește să audieze concertele noastre. A doua parte a festivalului va avea loc la București, între 2 – 9 decembrie, cu un preambul pe 5 noiembrie, concertul „Á Beethoven” (Lui Beethoven), dedicat marelui compozitor Ludwig van Beethoven, susținut la Reședința Ambasadorului Republicii Federale Germania și transmis online.

Pare că nu am ales întâmplător, încă de anul trecut, tema acestei ediții festive, deoarece am trecut prin adaptări multiple ale programului, locurilor și artiștilor, pentru a obține cea mai sigură variantă pentru publicul meloman. Însuși Brâncuși, muza ediției din acest an, a sculptat „Pasărea măiastră” în 29 de variante, un demers care a demonstrat lumii întregi că în viață putem alege să căutăm ascensiunea, echilibrul și frumusețea, dar mai ales să continuăm până când zborul devine constant, iar noi ne eliberăm de balastul terestru.

În plus față de elogiul pe care îl aducem operei lui Constantin Brâncuși – celebrat anul trecut în cadrul Festivalului Internațional „Europalia”, eveniment care a avut România ca țară invitată și a fost inaugurat printr-un concert extraordinar SoNoRo – îl onorăm și pe compozitorul Ludwig van Beethoven, de la nașterea căruia se împlinesc 250 de ani. Câteva capodopere beethoveniene vor răsuna pe parcursul întregului festival, în semn de reverență către geniul acestui compozitor și în parteneriat cu Ambasada Germaniei, țară care a preluat de curând președinția Uniunii Europene și în care s-a născut Beethoven, acest spirit universal.

Dintre evenimente, în parteneriat cu Galeria DADA, vom oferi publicului o expoziție itinerantă cu fotografii și afișe originale ale lui Brâncuși, dar și proiecția unui film oferit de Docuart, care conține imagini din atelierul lui Brâncuși, prezentat anul trecut la BOZAR, în cadrul „Europalia”.

Muzicieni renumiți în lumea întreagă vor susține concertele din acest an care au, în spiritul SoNoRo, nume ludice, precum „Dodo”, „Night Owls” (Păsări de noapte), „Nils Holgersson’s Flight” (Zborul lui Nils Holgersson) sau poetice, cu referire la opera lui Constantin Brâncuși: „The Sleeping Muse” (Muza adormită), „The Table of Silence” (Masa tăcerii) și „The Magic Bird” (Pasărea măiastră).

Măiestrite sunt și gesturile de sprijin necondiționat ale sponsorilor și partenerilor noștri, iar concertele noastre și aprecierile publicului reprezintă o reverență pe care o facem în sens metaforic către toți cei implicați în existența festivalului.

Să ne reamintim că în unele basme românești, „Măiastra” are sensul eliberării, iar în altele reprezintă lumina solară. Cu aceste două interpretări în minte și în inimă, vă invităm să fiți alături de noi la cea de-a XV-a ediție a Festivalului SoNoRo și să ne regăsim sănătoși și cu visuri renăscute în 2021!

Răzvan Popovici
Director executiv al Festivalului SoNoRo